måndag 25 maj 2009

Nordkorea provar nya kärnvapen

Korea - ett av de länder som delades till följd av Kalla krigets politiska karta (jfr Tyskland och Vietnam). Nordkorea lever kvar som en politisk artefakt, ett icke-samhälle som isolerat sig från omvärlden.

Nu har de enligt uppgift genomfört ett nytt kärnvapenprov, som definitivt skapar oro i Asien och det internationella samfundet i stort. Läs mer.

Aktuell historia har skrivit om konflikten mellan Nord- och Sydkorea tidigare, läs inlägget här.

5 kommentarer:

Daniel sa...

DFR Korea är ett land med många problem och brister i sitt system, men det är också ett land där alla människor lever under socialistiska grundprinciper som rätt till arbete, fri sjukvård och fri utbildning. Där finns heller inga hemlösa, inga prostituerade, ingen HIV, inga unga flickor som skär sig pga orimliga samhällskrav. Snarare finns där 22 miljoner människor som lever i ett samhälle där man respekterar varandra och strävar efter att nå resultat tillsammans istället för individuellt. Det finns mycket att lära av Nordkorea! Åk dit och se själv, den som inte tror mig.

Anonym sa...

Är Daniel allvarlig?
Ingen kan vara så dum, eller?

Anonym sa...

Nordkorea är framstående i mycket annat också: deras presskontroll är en av världens mest effektiva, bara Eritrea är bättre på det! Dessutom arbetar de ambitiöst för att göra sig av med kristna.

Så nog anstränger de sig.

Clark Kent sa...

Hmm, allting är inte alltid som det ser ut. Vem/vilka har sponsrat Nordkorea med denna teknologi??

Vilka tjänar på en upprustning!'
Alla världens vapenhandlare gnuggar nu händerna..

Tyska underättelsetjänsten sponsrade Stalin med hemresa via bl.a Sverige och ca 100 splitter nya tryckpressar under det halvår Ryssland han ha tryckfrihet, i början av 1900-talet. Tyskarna hoppades att det skulle underminera tsar-Ryssland. Det gjorde det, men vad skapade det istället?

Björn L sa...

Jo, Nordkorea är så förträffligt att tiotusentals människor varje år riskerar livet för att ta sig in i landet för ett bättre liv - eller var det tvärtom...?

Clark Kent> Det krävs knappast någon Einstein för att utveckla ett kärnvapenprogram idag. Betänk att nära 25% av Nordkoreas BNP läggs på försvaret. Sverige byggde sina första kärnreaktorer utan motsvarande satsning.
Ps. Det var Lenin, inte Stalin som passerade Stockholm med tysk hjälp 1917.