tisdag 26 maj 2009

Om svenska flottan och sjöröveriets historia

Svensk militär deltar sedan en tid tillbaka i den internationella styrka som patrullerar de pirathärjade vattnen utanför Somalias kust. I natt avstyrde de enligt DN ett kapningsförsök och grep sju misstänkta pirater. Enligt uppgifter användes varningsskott från kanon, kulspruta samt "en prickskytt" för att stoppa piraterna.

Sjöröveriet utanför Somalias kust beror främst på två saker: 1. Vägen via Röda havet och Suezkanalen är mycket vältrafikerad 2. Norra delarna av Somalia befinner sig i ett "laglöst" tillstånd, och kontrolleras av lokala rebellgrupper. En centralmakt som kan och vill bekämpa sjöröveriet landvägen saknas.

Det är för övrigt inte första gången svenska flottan kämpar mot pirater, meddelar Populär Historia. Redan på 1700-talet seglade svenska flottan i anti-pirat-jakt längs Afrikas kust (då i Medelhavet).

Mer info om sjöröveriets historia finns också på History Channel.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kokat att ta fångar. Det kostar bara en massa pengar.....

Illwill sa...

Anonym, nu är du rasist. Fångarna behövs för att kunna betala för våra pensionärer. Om du undrar hur så ber jag dig fråga Mona Sahlin, för jag litar blint på regimkontrollerad media och har inte tänkt igenom det själv.

Ch1mpy sa...

Heh, på 1700-talet skickade ju Sverige även ut egna kapare på sjörövarstråt. http://en.wikipedia.org/wiki/Lars_Gathenhielm