fredag 22 maj 2009

Aktuell historia om filmfestivalen i Cannes

Filmfestivalen i Cannes är i full gång, och avslutas på söndag 24 maj. På årets festivalprogram finns flera filmer som gör upp med Europas mörka historia, "men långt ifrån alla når hela vägen fram" skriver Dagens Nyheters Kerstin Gezelius.

Festivalen i Cannes bär för övrigt på en intressant historia. Den första festivalen skulle enligt planerna invigas 1 september 1939. Samma dag gick Nazityskland till angrepp på Polen och andra världskriget bröt ut. Festivalen fick ställas in. Anledningen till att fransmännen drog igång en filmfestival var att den prestigefulla festivalen i Venedig ansågs alltför fascistanstruken.

Inte så konstigt förresten, med tanke på att priset för bästa utländska film hette "Coppa Mussolini" och från 1937 endast gick till nazityska filmer. Guldlejonet, Venedigfestivalens finaste utmärkelse, var förbehållen italienska filmer.

Andra världskriget hindrade alltså den första festivalen. Men när kriget var slut drog festivalen igång, 1946. Den har också blivit något av en symbol för efterkrigstidens kultur- och nöjesliv i Europa.
Sedan 1952 hålls festivalen i maj.

Officiell sida:
http://www.festival-cannes.com/en.html

Inga kommentarer: