lördag 23 maj 2009

Förbundsrepubliken fyller 60 år

Det firas i Tyskland idag.

Förbundsrepubliken Tyskland fyller 60 år. Den grundades 23 maj 1949 och bestod av de franska, brittiska och amerikanska ockupationszonerna i Tyskland efter andra världskriget. Kalla kriget hade brutit ut för fullt och Sovjets försök att skärma av Västberlin (Berlinblockaden) hade misslyckats. Västmakterna svarade genom att låta sina områden bilda en ny stat (Västtyskland). Sovjet i sin tur svarade med att utropa Östtyskland. Bygget av Berlinmuren dröjde dock mer än 10 år efter dessa händelser.

När Tyskland återförenades 1990 bildade de två länderna inte en ny stat. I stället var det Östtyskland som "gav upp" och blev en del av Västtysklands statsapparat. I mer än 40 år hade Tyskland då varit delat. I höst är det för övrigt 20 år sedan Berlinmuren föll.

Alla dessa händelser berodde ytterst på Hitler och nazisterna, som lyckats omsätta sina drömmar om ett grandiost och renrasigt Tyskland till vad som blev historiens kanske största militära och politiska nederlag (samt en enorm humanitär tragedi).

En av de idéer som de tyska nazisterna presenterade men som inte gick käpprätt åt skogen var den om folkbilen, Volkswagen. Visserligen byggde fabriken mest militär utrustning under andra världskriget - men efter Tysklands nederlag började Volkswagen sälja sin folkbil. Och den blev en succé.

Kring Volkswagen-fabriken växte det under 1930-talet upp en helt ny stad i Tyskland. Nazisterna gav den namnet Stadt des KdF-Wagens (efter folkbilen som kallades "KdF-wagen"). Efter kriget bytte staden namn. Då lyckades de ansvariga med bedriften att välja ett namn som låter ännu mer nazistklingande: Wolfsburg.

I dag vann stadens fotbollslag sin första ligatitel i fotboll. Se där.

Spiegel skriver också om 60-års-firandet i sin internationella utgåva (på engelska.

Tidslinje på DN.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag påstår inte att det var fel att BDR bildades, men några klara brott mot de överenskommelser som de allierade hade gjort var det fråga om! Ex. bildandet av en västtysk egen stat, D-markens införande, en tysk krigsmakt som gick med i NATO. Allt detta var direkta svek mot den förre vapenbrodern Sovjet. Men som sagt: När väst gör fel är det väl rätt,till skillnad mot öst som aldrig kan göra rätt!

Björn L sa...

Bra synpunkt, segrarna skriver historien. Väst bröt definitivt en överenskommelse genom Västtysklands bildande och NATO-medlemskapet på 1950-talet.

Å andra sidan måste Sovjetunionens blockad av Västberlin också beskrivas som ett motsvarande svek, de räknade helt enkelt med att västmakterna skulle tvingas släppa sina Berlinområden.

Andreas sa...

För den som vill ser lite mer (webb tv om allt det där): http://www.60xdeutschland.de/ varsågo