lördag 16 maj 2009

Aktuell historia om Moskva

I kväll avgörs Eurovision-festivalen i Moskva.

Men vad vet du egentligen om Rysslands huvudstad?

  • Man hör ibland att Karl XII, Napoleon och Hitler samtliga försökte erövra staden men misslyckades. Det är inte sant. Napoleon lyckades faktiskt inta staden, men inte lyckades han besegra Ryssland för det... Han fick vända hemåt igen utan att ha nått ett avgörande, och det var under återtåget som det gick fullständigt åt tokpipan för den franske kejsaren.

  • Moskva intogs drygt två hundra år tidigare av en annan fältherre, dock betydligt mindre känd: 1610 marscherade svensken Jacob De la Gardie in i staden med sina styrkor.

  • 1712 flyttades huvudstaden till St Petersburg, som Peter den store grundat och ödmjukt döpt efter sin namne, aposteln Petrus (Sankt Peter).

  • 1918 flyttade bolsjevikerna tillbaka huvudstaden till Moskva, trots att det var i Sankt Petersburg (som då bytt namn till det mer ryskklingande Petrograd) som revolutionen startat. Anledningen var att Sankt Petersburgs läge ansågs för utsatt för hot utifrån (och inifrån - efter revolutionen kastades Ryssland in i ett långt och utdraget inbördeskrig).

Inga kommentarer: