onsdag 27 maj 2009

Stasi-agent utlöste tysk terrorvåg


En nyligen upptäckt stasi-akt har skapat stora rubriker i Tyskland, rapporterar DN. Akten tillhör polisen Karl-Heinz Kurras. I juni 1967 sköt han demonstranten Benno Ohnesorg till döds i Västberlin. Dådet väckte ramaskri i Tyskland, händelsen sågs som ett uttryck för den tyska statens fascistiska kvarlevor och blev en direkt utlösande faktor till den västtyska terrorvåg som under ledning av Baader-Ensslin präglade den kommande tioårsperioden.

Men nu visar det sig alltså att Kurras inte var någon kryptofascist, utan i stället medarbetare till Östtysklands säkerhetspolis Stasi.

Ohnesorg sköts till döds i samband med protester mot shahen av Irans besök i Västberlin. Det är oklart, enligt Spiegel, hur den nya informationen ska tolkas. Kurras sköt knappast på Stasis uppdrag, men polismannens politiska sympatier förefaller tycks enligt dokumenten ha legat hos det östtyska kommunistpartiet.

Det mest märkliga i historien är kanske att Kurras Stasi-papper inte grävts fram förrän nu. De har funnits där hela tiden sedan arkiven öppnades, men ingen har tidigare fått infallet att leta. 5,4 miljoner namn fanns för övrigt i Stasis register, så Karl-Heinz Kurras var inte precis ensam.

I Tyskland väcker detta avslöjande också andra, obekväma frågor: försöker dagens Tyskland tysta ner frågan hur mycket Stasi opererade i Västtyskland?

Mer läsning 1 (Andrea Doria).

Inga kommentarer: