söndag 24 maj 2009

Jakten på nazistförbrytare snart slut

Tyska Spiegel tar upp ett känsligt ämne: alla de icke-tyskar som gjorde förintelsen möjlig: länder och individer som ställde upp och hjälpte till att utrota Europas judar och ytterligare ett par miljoner i nazisternas dödsläger. Denna typ av påståenden väcker ilska i andra länder.

Frågan är aktuell eftersom ukrainaren (numera amerikanen) Ivan "John" Demjanjuk kommer att ställas inför rätta i Tyskland.

Jakten på nazister som gjorde sig skyldiga till folkmord och krigsförbrytelser går mot sitt slut. De som ännu är i livet är gamla och i flera fall svårt sjuka.

John Demjanjuk har ändå utvisats från USA till Tyskland för att ställas inför rätta. Han tjänstgjorde i dödslägren Sobibor, Majdanek och Treblinka. Där misstänks han ha deltagit i mordet på 29 000 judar. 1986 lämnades han ut från USA till Israel 1986 och dömdes där till döden, men friades 1993 och återvände till USA. En amerikansk domstol gav i år klartecken för att på nytt lämna ut Demjanjuk - nu 89 år gammal - från USA, denna gång till Tyskland.

Läs mer: Sydsvenskan, SvD

Inga kommentarer: