torsdag 4 oktober 2007

Sputnik 50 år

Aktuell historia om rymdkapplöpningen

Den 4 oktober är det 50 år sedan Sovjetunionen skickade upp Sputnik I, den första konstgjorda sateliten. Sputniks resa i omloppsbana blev en stor nyhet i större delen av världen - utom i Ryssland. I de större dagstidningarna var händelsen inte någon huvudnyhet, medan västvärlden förvånades storligen över att Sovjetunionen till synes sprungit förbi USA i den tekniska utvecklingen. (Länk: DN)

Den 84 kilo tunga sputniksateliten blev på så vis startskottet för den stora och mycket kostsamma rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen. I USA skapade Sputnikuppskjutningen starka reaktioner. Oron var stor att Sovjetunionen skulle bygga raketburna förintelsevapen. Senatorn Lyndon B. Johnson (blivande president) konstaterade att: "Den som kontrollerar rymden, kontrollerar världen."

USA gjorde ett misslyckat försök att skicka upp en satelit redan samma höst. I januari 1958 lyckades man bättre - rymdkapplöpningen var i full gång. Och bara tolv år efter Sputnik, i juli 1969, landade Neil Armstrong och Buzz Aldrin på månen. USA hade tagit revansch.

Ytterligare sex månlandningar genomfördes av USA 1969-1972. Sedan dess har ingen satt sin fot på dess yta. Sovjetunionen kom aldrig dit med en bemannad farkost.

Efter kalla kriget har intresset för kostsamma rymdprojekt minskat väsentligt, både i USA och Ryssland. En bemannad expedition till mars lär få vänta. Och kanske är det lika bra det. Nog för att det vore en vetenskaplig och teknologisk triumf. Men vem är idag beredd att satsa ett antal hundra miljarder på ett sådant projekt?

Inga kommentarer: