måndag 1 oktober 2007

Aktuell historia om Burma


Demonstrationerna i Burma har klingat av. Protesterna i Rangoon slogs ner med våld. Militärdiktaturen segrade, åtminstone tillfälligt. Världens blickar (läs nyhetsmedierna) riktar sina blickar från landet. Allt återgår till det normala.
Aktuell historia väljer dock att dröja kvar vid det turbulenta landet i Sydostasien för att räta ut några frågor.

1. Heter Burma verkligen Burma?
Nej. Sedan 1989 heter Burma officiellt Myanmar. Men detta namnbyte var den styrande militärjuntans påfund och många västländer har fortsatt använda Burma eftersom regimen inte erkänts.

2. Är Rangoon Burmas huvudstad?
Nej, inte officiellt. 2005 började regimen flytta landets administrativa funktioner till den nybyggda och mycket isolerade staden Naypyidaw. Stor förvirring rådde. Det mesta kring staden är egentligen fortfarande oklart och först under 2007 har utländska journalister tillåtits besöka staden. DN och BBC News tillhör dem som rapporterat från Naypyidaw.Här träder en spöklik nybyggd stad fram, där moderna hus byggts upp mitt i ingenstans. På en bloggen The Flying Dutchman finns flera bra foton.

3. När blev Burma självständigt?
Burma blev självständigt 1948, ett år efter Indien och Pakistan (inklusive Bangladesh). Även Burma var dessförinnan brittiskt.

4. Vilka är militärjuntan som styr Burma?
Efter självständigheten blev Burma republik. 1962 tog militären makten och landet blev socialistiskt. 1988 grep en junta makten, slopade socialismen och lovade ökad ekonomisk frihet och fria val, som hölls 1990. Där segrade oppositionsledaren Aung San Suu Kyi - men juntan vägrade släppa makten. De har behållit den sedan dess.
Den politiska situationen i Burma är mycket komplex. Å ena sidan finns en militärregim med anspråk på totalitär makt, å andra sidan finns en rad oppositionella grupper och etniska minoriteter som strävar efter politiskt eller regionalt oberoende.

5. Vilka är "munkarna"?
Munkarna i Burma tillhör inriktningen theravada. Theravadabuddhism är den inriktning som finns på Sri Lanka, i Burma, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam. Den innehåller färre religiösa och fler filosofiskt-intellektuella inslag än mahayana-buddhismen (som bl.a. är stor i Kina och Japan). Klosterväsendet är centralt. Endast munkar och nunnor har möjligthet att leva fullständigt efter "den åttafaldiga vägen", som är theravadabuddhismens måttstock. Meditation, studier och renlevnad är centrala element i klosterlivet.

6. När blev Burma buddhistiskt?
Enligt krönikor från Sri Lanka kom det buddhistiska missionärer till det som idag är Burma redan omkring 250 f.Kr. Under det första årtusendet fanns alla de tre buddhistiska inriktningarna - theravada, mahayana och tantrisk buddhism (eller tibetansk buddhism) - representerade i landet. Efter att burmeserna besegrat monriket blev theravadainriktningen den dominerande och har varit så sedan dess.
1961 blev "buddhistisk-marxistisk synkretism" statsreligion. Det är den inte idag, men buddhismen har ändå praktiserats aktivt i Burma.
Theravada-buddhism är den inriktning som finns på Sri Lanka, i Burma, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam. Den innehåller färre religiösa och fler filosofiskt-intellektuella inslag än mahayana-buddhismen (som bl.a. är stor i Kina och Japan). Klosterväsendet är centralt. Endast munkar och nunnor har möjlighet att leva fullständigt efter "den åttafaldiga vägen", som är theravadabuddhismens måttstock.

7. Vem är Aung San Suu Kyi?
Aung San Suu Kyi är ledare för oppositionspartiet NLD (Nationella demokratiska förbundet). Hon är dotter till frihetshjälten Aung San, som mördades 1947. 1991 tilldelades hon Nobels fredspris. Hon satt i husarrest 1989-95, släppted därefter men har sedan dess hållits arresterad i flera omgångar.

Nyhetsrapportering från händelserna i Burma kan följas på DN:Burma och BBC:Burma.

1 kommentar:

jssfrk sa...

Hej, det här var en utomordentligt mäktig bloggidé. Hoppas att du fortsätter! Jag kommer att läsa med spänning.