måndag 31 augusti 2009

Putin fördömer Molotov-Ribbentrop-pakten

"Det är utan tvivel så att man på goda grunder kan fördöma Molotov-Ribbentroppakten från augusti 1939".
Det säger nu Rysslands premiärminister Vladimir Putin (länk: SvD, länk: DN), med anledning av 70-årsminnet av andra världskrigets utbrott. Men frågan har varit känslig i Ryssland.

Den oheliga alliansen mellan Nazityskland och Sovjetunionen förvånade världen i augusti 1939. En vecka senare gick Tyskland till angrepp mot Polen. Andra världskriget var ett faktum. I ett hemligt tillägg till den tysk-sovjetiska icke-angreppspakten hade länderna delat upp Polen mellan sig. Detta avtal kallar Putin nu "omoraliskt".

Varför kallades avtalet Molotov-Ribbentrop-pakten?
Nazityskland och Sovjetunionen var två totalitära stater som representerade två diametralt skilda ideologier. Att icke-angreppspakten var en realpolitisk manöver av tillfällig karaktär var det knappast någon som betvivlade. Detta visades symboliskt också genom att Hitler och Stalin inte ville sätta sina namn på samma papper. Därför fick de två ländernas utrikesministrar stå för signaturerna. Därav namnet Molotov-Ribbentrop-pakten istället för Hitler-Stalin-pakten.

Läs Niclas Sennertegs artikel om pakten och spelet bakom kulisserna i Populär Historia.

Läs också: Rysk ovilja att diskutera roll i krigets förspel (DN)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att just Putin medger orättfärdigheten i(inte fördömer) Molotov-Ribbentrop...
De extra protokollen verkar inte vara nämnda?

Jag

Anonym sa...

Intressant att Storbrittanien och Frankrike fortfarande inte medgett eller fördömt sin pakt med Hitlertyskland som föregick Molotov-Ribbentrop-pakten.