tisdag 1 september 2009

Andra världskriget - 70 år sedan kriget startade

Idag, 1 september, är det 70 år sedan andra världskriget bröt ut. Då gick Hitlertyskland till anfall mot Polen och världen drogs in i ett nytt storkrig, 21 år efter att första världskriget avslutades - kriget som skulle avsluta alla krig.

Visste du att den brittiske författaren H G Wells (han med Världarnas krig) redan 1933 förutspådde att "den polska korridoren" skulle bli utlösande faktor till ett nytt storkrig? Detta och mycket annat skriver den brittiske historikern Richard Overy om i sin nya bok 1939 - nedräkningen till andra världskriget.

1939 var nästan hela världen fortfarande krigstrött, och detta faktum kunde Tyskland och Japan utnyttja. Den tredje axelmakten, Italien, var inte alls lika pigga på krig. Tvärtom försökte Benito Mussolini in i det sista få till stånd nya förhandlingar mellan Tyskland och Storbritannien/Frankrike. Det diplomatiska spelet under mellankrigstidens

Recension: SvD, kommentar av Henrik Berggren i DN


Massor av läsning om andra världskrigets utbrott:

Intervju med Niklas Zetterling i Helsingborgs Dagblad (hd.se)

70 år sedan krigsutbrottet (SvD)

Ett sår som läker långsamt (SvD)

Res i andra världskrigets fotspår (SvD)

Polsk minnesceremoni i gryningen (DN)

Intervju i DN

Gör DN:s andra världskriget-test


1 kommentar:

Buggah sa...

"Idag, 1 september, är det 70 år sedan andra världskriget bröt ut. Då gick Hitlertyskland till anfall mot Polen och världen drogs in i ett nytt storkrig"

Och några dagar senare gick även Ryssland in i Polen.
Planen var ju att de skulle anfalla samtidigt, men Ryssarna väntade lite så det skulle se ut som om Tyskland var den enda agressorn. Polen föll snabbt och landet delades upp mellan de två anfallarna.
De delar Ryssland tog då behöll de efter kriget och är del av vitryssland idag.