tisdag 8 september 2009

Historien om Blossa och Explorer

Vin & Sprits köpare, franska Pernot-Ricard, meddelar att de vill sälja vidare samtliga varumärken från Vin & Sprit, bortsett från storsäljaren Absolut. Bland produkterna som nu är till salu finns Explorer, Blossa och Renat.

Därför en kortfattad historik över Blossa och Explorer:

Kryddat vin har antagligen druckits lika länge som vanligt vin. Kryddor i vinet ansågs nämligen ha läkande och stärkande effekt. Blossa-glöggen har tillverkats av Vin & Sprit sedan 1920-talet och baseras på ett recept från 1800-talets början. Så visare svensk är dock inte Blossas glögg längre. Blossa ägs av en fransk sprittillverkare och buteljeras enligt uppgift i Danmark.

Explorer Vodka har länge varit en av Systembolagets storsäljare. Varumärket togs fram för att lanseras på USA-marknaden, med . Det gick inget vidare. Däremot blev drycken populär i Sverige och har så förblivit sedan starten på 1950-talet. Ironiskt nog slog svensk vodka i USA först när V&S valde ett svenskt märkesnamn: Absolut.

Min gissning är att Explorer hamnar i svensk ägo, eftersom det är en lokalt stark produkt på den svenska marknaden. Även Blossa får gissningsvis en skandinavisk köpare. Det skulle förvåna mig om någon av de stora sprittillverkarna i världen var intresserade av dessa produkter.

Länkar: SvD, DN, GP

Inga kommentarer: