fredag 28 augusti 2009

Tsarfamiljens smycken hittades hos UD

Nikolaj II längst till höger, Maria Pavlovna d ä bredvid honom.


En samling smycken värd minst 20 miljoner kronor har hittats i UD:s arkiv, efter att ha varit försvunna i 90 år. Värdeföremålen gömdes undan 1918 av Maria Pavlovna den äldre, ingift faster till den siste ryske tsaren Nikolaj II.

Samlingen bestod bland annat av juveler, manschetter och "ett 60-tal cigarettetuier i guld" (hur mycket rökte denna kvinna egentligen!?) De hittades förra året, när UD flyttade sitt arkiv.

I själva verket visste UD redan på 1950-talet om att klenoderna fanns i deras arkiv, men då valde de att tysta ner saken eftersom värdesakerna annars hade krävts tillbaka av Sovjetunionen. Sedan glömdes de åter bort. Nu har de alltså hittats på nytt och återlämnats till tsarfamiljens ättlingar av ätten Romanov.

Med tanke på att Nikolaj II, den siste tsaren av ätten Romanov, enligt en sammanställning av tidningen Forbes var världshistoriens tredje rikaste man - god för i runda slängar 2 050 miljarder kronor i dagens valuta - så är det inte särskilt konstigt att en del av ättens skatter och cigarettetuier klarade sig undan bolsjevikernas härningar. Fattiga som kyrkråttor lär de i alla fall inte vara, ätten Romanovs nu levande medlemmar.

Vem var då världshistoriens rikaste person?

Jo, enligt ovan nämnda sammanställning är det John D Rockefeller som kan titulera sig rikaste personen genom alla tider. God för ca 240 miljarder dollar i dagens penningvärde. Bill Gates (40 miljarder dollar) kan alltså slänga sig i väggen. Värt att notera är att samtliga de fyra översta på listan (förutom Rockefeller och Nikolaj även Andrew Carnegie och William H Vanderbilt) var verksamma under 1800-talets andra hälft.

Inga kommentarer: