måndag 31 augusti 2009

Hamas till angrepp mot undervisning om Förintelsen

"En lögn som är ett påhitt av sionisterna", så beskrivs Förintelsen av palestinska Hamas. Detta med anledning av en uppgift om att undervisning om Förintelsen skulle ingå i de skolböcker som distribueras av FN-organet Unrwa, rapporterar DN.se.
Unrwa backar och säger att undervisning om Förintelsen inte ska ingå i de palestinska barnens läroplan. Vilket förstås också är märkligt. För hur ska man någonsin kunna skapa ömsesidig förståelse och respekt om man inte lär sig bakgrunden till konflikten i Israel/Palestina? Det låter kanske naivt, men för att förstå bakgrunden till Europas agerande i samband med staten Israels bildande måste man också känna till Förintelsen.

Men historien är allt som oftast politiskt laddad. Det visade nyligen Aftonbladet-debatten, då israeliska företrädare jämförde Aftonbladets artikel om påstådd organstöld med nazism. Det sorgliga är att Förintelsen, som utfördes av antisemitiska européer med utgångspunkt i en antisemitisk europeisk idétradition, blivit en så laddad fråga mellan två religiösa grupper som historiskt sett visat varandra betydligt större respekt än vad kristna visat människor av annan religiös tillhörighet.

1 kommentar:

Anonym sa...

SVERIGE UT UR EU!

Kulturhögerns intellektuella vanheder:

http://skyddsrummet2.blogspot.com/2009/09/kulturhogerns-intellektuella-vanheder.html

Sverige har fått sin Dreyfusaffär.

- Peter Ingestad, Solna, censurerad från alla sökmotorer, sanningen är FARLIG!