torsdag 13 december 2007

Om Lucia och Luciafirandets historia

Som bekant firas Lucia den 13 december. Men högtiden har i princip ingenting med helgonet Lucia att göra.

Var kommer då Luciafirandet ifrån? Den äldsta delen av dagens luciafirande tycks faktiskt vara superiet. Det är betydligt äldre än lussekatter, stjärngosser eller ljus i håret. Före 1753 använde man i Sverige den gamla julianska kalendern. Då inträffade vintersolståndet, alltså årets kortaste och mörkaste dag just den 13 december. Men samtidigt firade man att det nu vände mot ljusare tider.
Luciatåg, målning av Carl Larsson

Var kommer luciatåget från?
Osäkert, men en trolig teori är att traditionen kommer från Tyskland och att Luciakronan ska föreställa en gloria, och att Lucian från början egentligen föreställde ett Jesusbarn.
Traditionen att sjunga i ett luciatåg kan komma från en tradition där svenska gymnasieelever sjöng "Staffansvisor" för att tjäna ihop pengar för att ha råd att resa hem över julhelgen.

Hur gammal är luciafirandet?
Det moderna luciafirandet är faktiskt inte så gammalt. 1927 anordnade Stockholms Dagblad det första offentliga luciatåget - och traditionen spred sig snart. På kort tid cementerades formerna för luciafirandet.

Varifrån kommer luciasången?
Den berömda melodin till Sankta Lucia kommer från en napoletansk folkvisa med samma namn. Den sjöngs bland annat av den världsberömde tenoren Enrico Caruso (Länk - kräver Quicktime Player-modul)

En rolig anekdot om just kopplingen mellan svenskt luciafirande och italiensk tradition är värd att nämnas. Varje år hålls ett traditionellt luciatåg för de Nobelpristagare som stannat kvar i Sverige fram till den trettonde december. En som blev överlycklig när han väcktes till tonerna av Sankta Lucia var litteraturpristagaren Dario Fo, som jublande glad sjöng med.

1 kommentar:

Anonym sa...

självklart är luciafirandet efter helgonet sankta lucia från syracusa!!! ljusen i kronan kommer av att håret brinner när hon bränns på bålet och det röda bandet föreställer blod. detta är ju allmänt känt.