måndag 10 december 2007

Aktuell historia om Kosovo

Kosovos framtid är oviss. (Länk: DN) Sedan 1999 har provinsen bevakats av FN, men officiellt tillhör Kosovo fortfarande Serbien. Nu ska omvärlden ta ställning till om Kosovo ska räknas som självständigt eller inte. Kanske kommer området i framtiden rent av byta namn till Kosova (den albanska varianten).

Varför är då frågan om Kosovo så infekterad? Med tanke på att det blev krig när Slovenien, Kroatien och Bosnien utropade självständighet så verkar det kanske inte så märkligt att även Kosovofrågan är djupt infekterad. Men Kosovos historia är också mer komplicerad än så.

Det börjar den 28 juni 1389. På Trastfältet - Kosovo polje - i nuvarande Kosovo utkämpades ett blodigt slag. På den ena sidan stod en turkisk invasionsarmé från det växande Osmanska riket. Försvararna utgjordes av en kristen koalitionsarmé ledd av den serbiske prinsen Lazar. Men bland dessa försvarare fanns också albaner, kroater, bosnier och andra folkslag.

Slaget vid Kosovo polje.

Slaget blev blodigt och bland dödsoffren fanns den osmanske sultanen Murat I. Därför lyckades turkarna inte utnyttja segern till att erövra Serbien, trots att de segrade i själva slaget. På 1400-talet underkastades Serbien slutligen Osmanska riket.

På 1600-talet började många kristna serber utvandra från Kosovo. Andelen muslimska albaner ökade. I dag beräknas den albanska andelen av befolkningen till 92 procent, medan andelen serber är 5,3 procent (Länk: DN).

I serbisk historieskrivning har slaget vid Kosovo polje fått mytologiska proportioner. På 600-årsdagen av slaget 1989 höll Slobodan Milosevic ett tal inför cirka 1 miljon människor på minnesplatsen för slaget i Kosovo, där han eldade på den "storserbiska" nationalismen. (Länk: Youtube) Talet brukar betraktas som startskottet för krigen på Balkan och Jugoslaviens sönderfall.

För den som är intresserad av att lära sig mer om Balkanhalvöns dramatiska historia rekommenderas Sanimir Resics översiktsverk En historia om Balkan (2005).

Bakgrundsinfo om Kosovo de senaste 30 åren.

Bra info på BBC News.

Inga kommentarer: