tisdag 11 december 2007

Hipp hipp hurra, Kenya!

Den 12 december är det Kenyas nationaldag. Då firas landets självständighet från Storbritannien, vilket skedde först 1963. I dag uppmärksammar Aktuell Historia huvudstaden Nairobis historia.

Området där Nairobi ligger i dag bestod ursprungligen av obebodd träskmark, tills Brittiska Östafrika-Kompaniet beslöt sig för att bygga en järnväg mellan kuststaden Mombasa och kontinentens största sjö, Victoriasjön (1895). Järnvägsbolagets huvudkontor placerades vid ett vattenhål mitt emellan Mombasa och Kampala i Uganda - och där anlades staden Nairobi 1899. En klar fördel med denna plats var att det på den låg på så pass hög höjd (1 600 meter över havet) att klimatet var drägligt svalt och för kallt för malariamygg.

Nairobi i dag

1905 blev Nairobi huvudstad i Brittiska Östafrika i stället för Mombasa. När Kenya blev självständigt den 12 december 1963 blev Nairobi också landets huvudstad.
Kenyas självständighet förverkligades efter hårda strider, det så kallade mau mau-upproret som pågick 1952-1960. Om det har journalisten Bengt Jonsson skrivit en utmärkt artikel, som kan läsas i sin helhet (Länk).

En intressant blogg från Kilungu på Kenyas landsbygd (Länk)

Inga kommentarer: