torsdag 24 september 2009

Jättelik fornskatt hittad i England

Ett jättelikt fynd av anglosaxiska guld- och silverföremål har gjorts i centrala England. Skatten härstammar från 600-talet e Kr och tros ha tillhört en medlem ur en saxisk kungasläkt i det legendariska kungadömet Mercia.

Upphittaren är en 55-årig arbetslös britt som nu lär få ett välkommet tillskott i hushållskassan. Halva skattens värde tillfaller nämligen upphittaren och med tanke på att fyndet består av 1 350 värdeföremål lär det bli en del. Enbart guldet i skatten väger tydligen 5 kilo.

Fyndet är verkligen imponerande och något av det häftigaste som gjorts i England sedan kungagravarna i Sutton Hoo grävdes fram i Suffolk 1939. Enligt brittiska arkeologer kan det komma att förändra den vetenskapliga bilden av denna tid.

Länkar:

Guardian har ett webb-tv-inslag och mycket information på sin hemsida.
SvD

Rysk ubåt hittad på Östersjöns botten

Vraket efter en rysk ubåt från första världskriget har hittats i Östersjön. Fyndet gjordes av svenska sjöfartsverket i farvattnen utanför Gotska Sandön. De tror att det rör sig om den ryska ubåten Gepard som försvann i oktober 1917.

Enligt engelskspråkiga Wikipedia är det istället båten Bars (som gav namn åt denna ubåtsklass som hittats). Den sjönk i maj 1917. Wikipedia har en del information om ubåtarna av Bars-klass. Bland annat att de ska ha varit 68 meter långa och bara 4,5 meter breda.

Hur som helst gick den hittade ubåten troligen på en mina, både bokstavligt och bildligt talat.

Enligt sjöfartsverket har ryska ambassaden underrättats om fyndet, men någon bärgning lär inte bli aktuell. Däremot kan fartygets torpeder komma att plockas bort.

Se ett webb-tv-inslag om ubåten på SvD.

Länk: DN.se

fredag 18 september 2009

Om svensk piratjakt i historien

Sverige vill leda EU:s piratjakt utanför Somalias kust, rapporterar både DN och Svenska Dagbladet.

Som jag tidigare skrivit på bloggen är det inte första gången svenska flottan kämpar mot pirater. Redan på 1700-talet deltog svenska flottan i anti-pirat-jakt längs Afrikas kust (fast då gällde det Medelhavets farvatten).

Ett annat kapitel i Sveriges historia är den statsstödda sjöröveriverksamhet som också förekom, bland annat under stora nordiska kriget. Lasse i Gatan gjorde sig känd som framgångsrik kaparkapten. I själva verket var Lars Gathenhielm dock snarare en duglig redare än romantisk pirat. Han var bara 28 år gammal när han dog.

fredag 11 september 2009

11 september - 8 år senare

Idag har det gått åtta år sedan terrorattackerna mot World Trade Center i New York och Pentagon i Washington D.C. I USA hålls givetvis en minnesstund, samtidigt som SvD rapporterar att ett museum tillägnat offren håller på att byggas vid Ground Zero. Länk: SvD

Det ät också på dagen 36 år sedan Salvador Allendes folkvalda regering i Chile störtades av Augusto Pinochet, vilket resulterade i en blodig militärdiktatur. Kuppmakarna fick i hemlighet stöd av amerikanska CIA.

tisdag 8 september 2009

Historien om Blossa och Explorer

Vin & Sprits köpare, franska Pernot-Ricard, meddelar att de vill sälja vidare samtliga varumärken från Vin & Sprit, bortsett från storsäljaren Absolut. Bland produkterna som nu är till salu finns Explorer, Blossa och Renat.

Därför en kortfattad historik över Blossa och Explorer:

Kryddat vin har antagligen druckits lika länge som vanligt vin. Kryddor i vinet ansågs nämligen ha läkande och stärkande effekt. Blossa-glöggen har tillverkats av Vin & Sprit sedan 1920-talet och baseras på ett recept från 1800-talets början. Så visare svensk är dock inte Blossas glögg längre. Blossa ägs av en fransk sprittillverkare och buteljeras enligt uppgift i Danmark.

Explorer Vodka har länge varit en av Systembolagets storsäljare. Varumärket togs fram för att lanseras på USA-marknaden, med . Det gick inget vidare. Däremot blev drycken populär i Sverige och har så förblivit sedan starten på 1950-talet. Ironiskt nog slog svensk vodka i USA först när V&S valde ett svenskt märkesnamn: Absolut.

Min gissning är att Explorer hamnar i svensk ägo, eftersom det är en lokalt stark produkt på den svenska marknaden. Även Blossa får gissningsvis en skandinavisk köpare. Det skulle förvåna mig om någon av de stora sprittillverkarna i världen var intresserade av dessa produkter.

Länkar: SvD, DN, GP

måndag 7 september 2009

Om kvinnliga löpare som anklagas för att vara män

Caster Semenya, kvinnan som anklagas för att vara för mycket man, har väckt internationell debatt. Nu avgår Sydafrikas landslagstränare Wilfried Daniels sedan det uppdagats att hans löparstjärna blivit könstestad utan att själv veta om det, rapporterar SvD.

Men den som kan sin historia vet att det inte är första gången som en kvinnlig löparstjärna anklagas för att vara man. 1932 vann den polska löparstjärnan Stanislawa Walasiewicz - senare känd som Stella Walsh - OS guld på 100 meter i överlägsen stil. Hon satte också flera världsrekord på distansen. Fyra år senare i Berlin tog hon silver. Men hennes "manliga" utseende skapade rykten om att världens snabbaste kvinna egentligen var man. Några könstester gjordes inte vid den här tiden.

Men 1980 mördades Stella Walsh av en rånare. Vid obduktionen kom det fram att hennes könstillhörighet var "oklar". Hon var alltså inte en man som hade fuskat, vilket många påstått, utan intersexuell.

Länk: DN, Aftonbladet

söndag 6 september 2009

Höstens hetaste böcker om andra världskriget

Svenska Dagbladet har gått igenom höstsäsongens böcker om andra världskriget.

Ett "bokkrig", skriver tidningen, och menar att brittiska författare som Antony Beevor och Ian Kershaw är mest populära. Samtidigt har fler tyska författare och historiker börjat skriva om detta tidigare närmast tabubelagda ämne i landets historia.

En trend som inte heller ska förbises är böcker om kalla kriget och Berlinmurens fall. Senare i höst är det som bekant 20 år sedan muren föll. Det kommer flera intressanta böcker om denna avgörande händelse senare i höst. Jag kommer att skriva omflera av dem längre fram.

fredag 4 september 2009

Hitler ska få tyskar att använda kondom

En reklamfilm med suddiga sexscener där mannen plötsligt visar sig vara Adolf Hitler. Det ska få tyska ungdomar att börja använda kondom, rapporterar SvD. Filmen har redan väckt starka reaktioner, trots att den ännu inte börjat visas i Tyskland.

- De ville ha en kampanj som talar om för unga att det fortfarande är ett hot. I Tyskland är Hitler det fulaste ansikte du kan använda för att visa ondska, förklarar Hans Weishäupl från reklambyrån som ligger bakom Hitlerfilmen.

"Aids är ett massmord", lyder reklamens budskap. Men associationen är förstås problematisk, för om sjukdomen är ett massmord, vem är då mördaren? De som inte använder kondom? Och användandet av Hitler som en generell symbol för ondska riskerar att urvattna bilden av hans illgärningar och det faktum att miljontals tyskar stödde honom.

Men problemet är klassiskt: vilka medel får man ta till för att provocera fram ett ökat medvetande hos allmänheten om frågor som också är viktiga?

Länk: DN

torsdag 3 september 2009

Om influensa - influensans historia

Redan år 412 f Kr beskrev den grekiske läkaren Hippokrates ("läkekonstens fader") symtom på en sjukdom som kan ha varit influensa.

Begreppet "influenza" myntades i Italien på 1300-talet och betyder influens eller påverkan. Då trodde man att det var stjärnornas påverkan som orsakade sjukdomen.

1580 drabbas världen av den första influensa-pandemin. Den sprids från Europa till Asien och Afrika. Sedan slår den till många gånger: 1729-1730, 1732-1733, 1781-1782, 1831, 1833-1834, 1847-1848.

1918-1919 slog spanska sjukan till.
Spanska sjukan var en fruktansvärd farsot, vars härjningar förvärrades av att soldater i första världskrigets skyttegravar levde under eländiga förhållanden. Även bakom fronten var livet hårt.

Kom spanska sjukan från Spanien?
Dessutom höll de krigande parterna tyst om vad som tog livet av soldaterna vid fronten. Först när sjukdomen nådde Spanien blev den känd för omvärlden. Därav namnet spanska sjukan.

Samtidigt är det viktigt att ha perspektiv på händelserna. Enligt tidningen Populär Historia insjuknade 44 689 av de 117 472 svenska värnpliktiga låg inkallade från juli 1918 och ett år framåt. 820 av dem avled. Den totala dödligheten var alltså mindre än 1 procent. Ungefär 40 procent insjuknade, men bland dessa var dödligheten knappt 2 procent.

Eftersom jordens befolkning år 1918-19 var betydligt större än under 1300-talet, när digerdöden härjade, kan man ändå tala om spanska sjukan som historiens värsta katastrof.

Troligen, läs troligen, dog fler av denna influensa än under andra världskriget. Men de beräknade dödstalen varierar från 20 miljoner till 100 miljoner.

Nästa stora pandemi kom 1957-58 och kallades "asiaten". Tio år senare var det dags för Hong-kong-influensan. Båda dessa kostade ungefär 1 miljon människor livet världen över.

2009 års influensapandemi är den första sedan 1960-talet. Den är av samma typ - H1N1 - som spanska sjukan.

Källor: (1, 2, 3)

Nyheter 3 sept: SvD, DN, DN2, Frågor & Svar (SvD)

onsdag 2 september 2009

Aktuell historia om bordtennis - och Kinas pingishistoria

Kinsesiske världsmästaren i bordtennis Wang Hao får ha flickvän, rapporterar SvD. Bisarr nyhet? Jo, men också verklighet för Kinas elitidrottare. Med anledning av nyheten reder vi ut bordtennisens historia och varför kineser är så bra på pingis.

Liksom många andra sporter föddes bordtennis i England på 1800-talet. Tennis (utomhusvarianten) hade blivit ett uppskattat nöje bland finare folk, som också roade sig med att spela en inomhusvariant av tennis på matsalsbord, med böcker som nät.

Problemet var att det inte fanns några riktigt bra bollar. Avrundade champagnekorkar användes, men var ingen hållbar lösning. Det första plastmaterialt - culluloid - hade just uppfunnits, men kunde inte användas till mycket.

Men den engelske bordtennisentusiasten James Gibb upptäckte under en USA-resa att bollar av celluloid var perfekta att spela bordtennis med. Samma år föddes den moderna racketen med träffyta av gummi. Den moderna bordtennisen var född.

Bordtennis blev nu en stor succé, men mer som spel än sport. Först 1926 bildades ett internationellt bordtennisförbund, året därpå hölls första VM-turneringen och i OS gjorde inte bordtennis entré förrän 1988.

I början dominerade europeiska länder sporten, under mellankrigstiden framför allt Ungern. Efter andra världskriget blev Japan framgångsrika vid VM, och sporten vann stor popularitet även i Folkrepubliken Kina. Framgång födde framgång.

Och för en nation som inte var vidare framgångsrik i särskilt många sporter - vid sommar OS vann världens mest folkrika land sammanlagt 0 medaljer - var framgång viktigt. Efter fiaskot i OS 1952 struntade Kina i att skicka några deltagare till OS förrän 1980 (ett beslut som hängde samman med konflikten mellan Folkrepubliken Kina och Republiken Kina, d.v.s. Taiwan om rätten att representera Kina.)

Samtidigt som Kina bojkottade OS vann landets bordtennisspelare stora framgångar i VM. Bordtennis blev en folksport.

Sedan 1971 har bara tre länder vunnit VM-guld i herrarnas lagtävling. Ungern har 1, Sverige 5, Kina 13. Nästan lika dominanta har kineserna varit i singel och dubbel.

Aktuell historia om Vietnam

Idag är det Vietnams nationaldag. Den 2 september 1945 förklarade Hồ Chí Minh landet självständigt, i efterdyningarna av andra världskriget. Det skulle dock dröja innan landet blev självständigt i praktiken.

Den japanska ockupationen under kriget hade varit mycket hård. Samma dag som Japan skrev under den formella kapitulationen förklarade den nationella vietnamesiska befrielserörelsen Viet Minh, med Hồ Chí Minh i spetsen, landet självständigt.

Det gillade dock inte fransmännen, eftersom Vietnam varit en fransk koloni sedan 1800-talet. Kriget mellan Viet Minh och Frankrike pågick i nästan 10 år och slutade med en svidande fransk förlust vid Dien Bien Phu 1954. Därefter låg vägen till vietnamesisk självständighet öppen.

Men som bekant slutade inte konflikten där. Vietnamkriget pågick 1959-1975 och krävde närmare 60 000 amerikanska soldaters liv. Men först och främst var kriget en vietnamesisk tragedi. Enligt vissa beräkningar dog fler än 4 miljoner vietnameser (militära och civila offer på både syd- och nordsidan, men uppgifterna är osäkra).

USA:s främsta skäl att gå med i kriget var den så kallade dominoteorin. Den gick ut på att förhindra kommunismens spridning i Asien eftersom ländernas regimer annars, fruktade USA, skulle falla som dominobrickor och bli socialistiska en efter en. USA fruktade också att Kinas inflytande över Vietnam skulle bli för stort.

Ironiskt, kan tyckas, eftersom Vietnam och Kina utkämpat ständiga krig under den senaste tusenårsperioden och varit varandras ärkefiender. Ironiskt också, med tanke på att USA knappt hade hunnit lämna landet innan Vietnam hamnade i krig på nytt. Mot Kina.

Lästips: Vietnams historia av Hans Hägerdal

tisdag 1 september 2009

Andra världskriget - 70 år sedan kriget startade

Idag, 1 september, är det 70 år sedan andra världskriget bröt ut. Då gick Hitlertyskland till anfall mot Polen och världen drogs in i ett nytt storkrig, 21 år efter att första världskriget avslutades - kriget som skulle avsluta alla krig.

Visste du att den brittiske författaren H G Wells (han med Världarnas krig) redan 1933 förutspådde att "den polska korridoren" skulle bli utlösande faktor till ett nytt storkrig? Detta och mycket annat skriver den brittiske historikern Richard Overy om i sin nya bok 1939 - nedräkningen till andra världskriget.

1939 var nästan hela världen fortfarande krigstrött, och detta faktum kunde Tyskland och Japan utnyttja. Den tredje axelmakten, Italien, var inte alls lika pigga på krig. Tvärtom försökte Benito Mussolini in i det sista få till stånd nya förhandlingar mellan Tyskland och Storbritannien/Frankrike. Det diplomatiska spelet under mellankrigstidens

Recension: SvD, kommentar av Henrik Berggren i DN


Massor av läsning om andra världskrigets utbrott:

Intervju med Niklas Zetterling i Helsingborgs Dagblad (hd.se)

70 år sedan krigsutbrottet (SvD)

Ett sår som läker långsamt (SvD)

Res i andra världskrigets fotspår (SvD)

Polsk minnesceremoni i gryningen (DN)

Intervju i DN

Gör DN:s andra världskriget-test