fredag 29 maj 2009

Hamburg laddar inför Beatlesjubileum

Nästa år är det 50 år sedan gruppen The Quarrymen med John Lennon i spetsen bytte namn till The Beatles. Det är då också 50 år sedan gruppen inledde sin första vistelse i Hamburg (av sammanlagt fem stycken, åren 1960-1962).

Nu öppnar också ett Beatlesmuseum alldeles intill Hamburgs ökända men idag ganska städade nöjesgata Reeperbahn.

DN:s Jan Lewenhagen har också satt samman en karta som guidar till Liverpool-gossarnas Hamburg, efter att ha följt med på Beatlesvandring i den tyska staden.

Vid denna tid var Paris filosofernas stad med stort S i Europa. Men medan det idag bara är amerikanska (och svenska) turister som betalar tio euro för en kopp kaffe på Les Deux Magots och Café de Flore, så har Hamburg behållit mycket av sin prägel som hangout för kontinental alternativkultur och popmusikaliskt avantgarde.

torsdag 28 maj 2009

Victor Jara - rättegång mot hans mördare

En före detta värnpliktig soldat från Chile har erkänt sin delaktighet i mordet på den chilenske folksångaren Victor Jara, som efter tortyr sköts med 44 skott dagarna efter Pinochets militärkupp 1973. Nu har han åtalats, nästan 36 år efter mordet.

Mannen, som i dag är 54 år gammal och verksam som trädgårdsmästare pekar också ut löjtnanten Nelson Haase som ansvarig för förhören med Victor Jara, enligt DN. Jara sköts på Chiles stadion i Santiago (inte den ökända Nationalstadion där många andra politiska fångar torterades och avrättades).

Chiles stadion heter i dag för övrigt "Estadio Víctor Jara".

Om njurtransplantationer och deras historia

Daniel Westling har fått en ny njure. Redan syns tydligen en Westling-effekt bland Sveriges organdonatorer. (Webb-TV)

Vad finns då att säga om denna omskakande nyhet?

Jo, att organtransplantationer är en ganska ny företeelse. Forskningen kom igång på allvar kring sekelskiftet 1900. Ett problem var att lyckas "svetsa ihop" blodkärl. Det lyckades den franske kirurgen Alexis Carrel (1873-1944) med och han belönades med Nobelpriset 1912.
Experiment visade dock att människokroppen stötte bort transplanterade organ.

Den första lyckade transplantationen var av hornhinna i ögat. Det lyckades man med redan vid 1800-talets slut, tack vare att hornhinnan saknar blodkärl. Organdonationer dröjde betydligt längre.

1954 transplanterade amerikanen
Joseph Murray den första njuren. Det skedde mellan två enäggstvillingar. Tio år senare, 1964, genomfördes den första organtransplantationen i Sverige, också denna gång med njure. Tre år senare genomfördes världens första hjärttransplantation (i Sydafrika). Utvecklingen har sedan dess gått framåt. 1998 transplanterades ca 400 njurar per år i Sverige.

Allt detta enligt NE.

/Aktuell historia (aktuellhistoria.blogspot.com)

Ny utställning om Titanic

I morgon öppnar den största utställningen som någonsin har visats om Titanic i Norden, rapporterar Svenska Dagbladet. Utställningen arrangeras av Sjöhistoriska museet i Stockholm, och visas på Båthall 1, intill Vasamuseet på Djurgården. Utställningen innehåller bland annat uppbyggda miljöer från Titanics inre och berättelser om ett antal av passagerarnas livsöden.

Nyfiken? Läs mer på Sjöhistoriska museets hemsida.

onsdag 27 maj 2009

Hitlers bibliotek i närstudie

Adolf Hitlers privata bibliotek innehöll 16 000 volymer, om allt från historia och filosofi till ockultism och pansarfordon. Martin Lagerholm har läst amerikanen Timothy Rybacks bok Hitler's Private Library och skriver i Svenska Dagbladet att det inte var biblioteket som formade Hitler, utan Hitlers ideologi som formade bibliotekets innehåll.

Läser man Bengt Liljegrens Hitlerbiografi (Adolf Hitler, pocket ISBN: 978-91-85873-68-3) så beskriver denne ändå Hitlers ungdomsår i Wien som fulla av läsning. Hitler tycks ha varit en bokslukare, men inte någon intellektuell - och knappast alltid insupande fakta med kritisk blick...

Stasi-agent utlöste tysk terrorvåg


En nyligen upptäckt stasi-akt har skapat stora rubriker i Tyskland, rapporterar DN. Akten tillhör polisen Karl-Heinz Kurras. I juni 1967 sköt han demonstranten Benno Ohnesorg till döds i Västberlin. Dådet väckte ramaskri i Tyskland, händelsen sågs som ett uttryck för den tyska statens fascistiska kvarlevor och blev en direkt utlösande faktor till den västtyska terrorvåg som under ledning av Baader-Ensslin präglade den kommande tioårsperioden.

Men nu visar det sig alltså att Kurras inte var någon kryptofascist, utan i stället medarbetare till Östtysklands säkerhetspolis Stasi.

Ohnesorg sköts till döds i samband med protester mot shahen av Irans besök i Västberlin. Det är oklart, enligt Spiegel, hur den nya informationen ska tolkas. Kurras sköt knappast på Stasis uppdrag, men polismannens politiska sympatier förefaller tycks enligt dokumenten ha legat hos det östtyska kommunistpartiet.

Det mest märkliga i historien är kanske att Kurras Stasi-papper inte grävts fram förrän nu. De har funnits där hela tiden sedan arkiven öppnades, men ingen har tidigare fått infallet att leta. 5,4 miljoner namn fanns för övrigt i Stasis register, så Karl-Heinz Kurras var inte precis ensam.

I Tyskland väcker detta avslöjande också andra, obekväma frågor: försöker dagens Tyskland tysta ner frågan hur mycket Stasi opererade i Västtyskland?

Mer läsning 1 (Andrea Doria).

tisdag 26 maj 2009

Om havsfiskets historia

Torsken är som bekant utrotningshotad. Liksom de flesta andra ätbara havsfiskar, tycks det. Fram till omkring år 1000 simmade de dock ganska lugnt, åtminstone i nordvästra Europas farvatten. Den teorin läggs fram av forskare vid en marinarkeologisk konferens i Kanada, rapporterar BBC.
Det var en kraftig minskning i tillgången på sötvattensfisk under medeltiden som tvingade fiskare ut på haven för att söka fångst. Dr James Barratt från University of Cambridge ger följande förklaring:

"This was likely to have been for two reasons; one was because there had been a reduction in the availability of freshwater fish as a result of overfishing, or from things such as people building dams for water mills.

"The second thing would have been that there would have simply been more people."

För den som intresserar sig för havsfiskets historia rekommenderas Mark Kurlanskys utmärkta bok Torsk (finns i pocket ISBN 9173247405)

Om svenska flottan och sjöröveriets historia

Svensk militär deltar sedan en tid tillbaka i den internationella styrka som patrullerar de pirathärjade vattnen utanför Somalias kust. I natt avstyrde de enligt DN ett kapningsförsök och grep sju misstänkta pirater. Enligt uppgifter användes varningsskott från kanon, kulspruta samt "en prickskytt" för att stoppa piraterna.

Sjöröveriet utanför Somalias kust beror främst på två saker: 1. Vägen via Röda havet och Suezkanalen är mycket vältrafikerad 2. Norra delarna av Somalia befinner sig i ett "laglöst" tillstånd, och kontrolleras av lokala rebellgrupper. En centralmakt som kan och vill bekämpa sjöröveriet landvägen saknas.

Det är för övrigt inte första gången svenska flottan kämpar mot pirater, meddelar Populär Historia. Redan på 1700-talet seglade svenska flottan i anti-pirat-jakt längs Afrikas kust (då i Medelhavet).

Mer info om sjöröveriets historia finns också på History Channel.

måndag 25 maj 2009

Sveriges mest hotade byggnadsminnen

Varje år sätter National Trust for historic preservation i USA en lista på historiska platser som hotas av rivning eller förfall. På årets lista återfinns en hangar som användes inför Hiroshimabombningen och en arena för vattensport, rapporterar Svenska Dagbladet.

Samtidigt rapporterar nu svenska tidningar (SvD, DN) att flera byggnadsminnen och K-märkta hus hotas av rivning i Stockholm.

Kanske är det dags att sätta samman en liknande lista över Sveriges mest hotade byggnadsminnen?

Årets lista borde rimligen toppas av Stockholms Stadion - den friidrottsarena i världen där flest världsrekord i friidrott satts. Stadions historiska inramning hotas av rejäl skövling om politikerna som vill riva löparbanorna får som de vill.

Den känsliga historien i Kina

Om historiebruk i Kina.

I Kina är historia inte bara ett känsligt ämne, utan också ett slipat politiskt verktyg. I höst är det 60 år sedan folkrepubliken Kina utropades, men det finns händelser i historien som regimen inte lika gärna vill att folk ska minnas.

History Today rapporterar.

Nordkorea provar nya kärnvapen

Korea - ett av de länder som delades till följd av Kalla krigets politiska karta (jfr Tyskland och Vietnam). Nordkorea lever kvar som en politisk artefakt, ett icke-samhälle som isolerat sig från omvärlden.

Nu har de enligt uppgift genomfört ett nytt kärnvapenprov, som definitivt skapar oro i Asien och det internationella samfundet i stort. Läs mer.

Aktuell historia har skrivit om konflikten mellan Nord- och Sydkorea tidigare, läs inlägget här.

söndag 24 maj 2009

Jakten på nazistförbrytare snart slut

Tyska Spiegel tar upp ett känsligt ämne: alla de icke-tyskar som gjorde förintelsen möjlig: länder och individer som ställde upp och hjälpte till att utrota Europas judar och ytterligare ett par miljoner i nazisternas dödsläger. Denna typ av påståenden väcker ilska i andra länder.

Frågan är aktuell eftersom ukrainaren (numera amerikanen) Ivan "John" Demjanjuk kommer att ställas inför rätta i Tyskland.

Jakten på nazister som gjorde sig skyldiga till folkmord och krigsförbrytelser går mot sitt slut. De som ännu är i livet är gamla och i flera fall svårt sjuka.

John Demjanjuk har ändå utvisats från USA till Tyskland för att ställas inför rätta. Han tjänstgjorde i dödslägren Sobibor, Majdanek och Treblinka. Där misstänks han ha deltagit i mordet på 29 000 judar. 1986 lämnades han ut från USA till Israel 1986 och dömdes där till döden, men friades 1993 och återvände till USA. En amerikansk domstol gav i år klartecken för att på nytt lämna ut Demjanjuk - nu 89 år gammal - från USA, denna gång till Tyskland.

Läs mer: Sydsvenskan, SvD

lördag 23 maj 2009

Förbundsrepubliken fyller 60 år

Det firas i Tyskland idag.

Förbundsrepubliken Tyskland fyller 60 år. Den grundades 23 maj 1949 och bestod av de franska, brittiska och amerikanska ockupationszonerna i Tyskland efter andra världskriget. Kalla kriget hade brutit ut för fullt och Sovjets försök att skärma av Västberlin (Berlinblockaden) hade misslyckats. Västmakterna svarade genom att låta sina områden bilda en ny stat (Västtyskland). Sovjet i sin tur svarade med att utropa Östtyskland. Bygget av Berlinmuren dröjde dock mer än 10 år efter dessa händelser.

När Tyskland återförenades 1990 bildade de två länderna inte en ny stat. I stället var det Östtyskland som "gav upp" och blev en del av Västtysklands statsapparat. I mer än 40 år hade Tyskland då varit delat. I höst är det för övrigt 20 år sedan Berlinmuren föll.

Alla dessa händelser berodde ytterst på Hitler och nazisterna, som lyckats omsätta sina drömmar om ett grandiost och renrasigt Tyskland till vad som blev historiens kanske största militära och politiska nederlag (samt en enorm humanitär tragedi).

En av de idéer som de tyska nazisterna presenterade men som inte gick käpprätt åt skogen var den om folkbilen, Volkswagen. Visserligen byggde fabriken mest militär utrustning under andra världskriget - men efter Tysklands nederlag började Volkswagen sälja sin folkbil. Och den blev en succé.

Kring Volkswagen-fabriken växte det under 1930-talet upp en helt ny stad i Tyskland. Nazisterna gav den namnet Stadt des KdF-Wagens (efter folkbilen som kallades "KdF-wagen"). Efter kriget bytte staden namn. Då lyckades de ansvariga med bedriften att välja ett namn som låter ännu mer nazistklingande: Wolfsburg.

I dag vann stadens fotbollslag sin första ligatitel i fotboll. Se där.

Spiegel skriver också om 60-års-firandet i sin internationella utgåva (på engelska.

Tidslinje på DN.

fredag 22 maj 2009

Aktuell historia om filmfestivalen i Cannes

Filmfestivalen i Cannes är i full gång, och avslutas på söndag 24 maj. På årets festivalprogram finns flera filmer som gör upp med Europas mörka historia, "men långt ifrån alla når hela vägen fram" skriver Dagens Nyheters Kerstin Gezelius.

Festivalen i Cannes bär för övrigt på en intressant historia. Den första festivalen skulle enligt planerna invigas 1 september 1939. Samma dag gick Nazityskland till angrepp på Polen och andra världskriget bröt ut. Festivalen fick ställas in. Anledningen till att fransmännen drog igång en filmfestival var att den prestigefulla festivalen i Venedig ansågs alltför fascistanstruken.

Inte så konstigt förresten, med tanke på att priset för bästa utländska film hette "Coppa Mussolini" och från 1937 endast gick till nazityska filmer. Guldlejonet, Venedigfestivalens finaste utmärkelse, var förbehållen italienska filmer.

Andra världskriget hindrade alltså den första festivalen. Men när kriget var slut drog festivalen igång, 1946. Den har också blivit något av en symbol för efterkrigstidens kultur- och nöjesliv i Europa.
Sedan 1952 hålls festivalen i maj.

Officiell sida:
http://www.festival-cannes.com/en.html

torsdag 21 maj 2009

Grattis Henri Rousseau

Dagens födelsedagsbarn: Henri Rousseau, fransk konstnär.

Född 21 maj 1844. Tulltjänsteman, autodidakt, de naiva konstnärernas frontfigur och självklara stjärna.

Känd för sina djungelmotiv, men lämnade själv troligen aldrig Frankrike.
Utskrattad under sin livstid. Folk ansåg att han målade som ett barn. Pablo Picasso gillade dock hans tavlor.


Rousseau dog 1910. Idag tillhör hans tavlor konstvärldens mest eftersökta.



Självporträtt/Wikimedia


onsdag 20 maj 2009

Ny militärhistorisk tidning på svenska

I sommar lanseras en ny historisk tidning i Sverige: Militär historia. Det rapporterar Dagens Media och Resumé. Sedan tidigare finns tre svenska tidningar med historisk inriktning: Populär Historia, Allt om Historia och Världens historia i tidningsställen.

Tittar man på den internationella marknaden är det knappast förvånande att det startas en militärhistorisk tidning också i Sverige. Jämför till exempel den angloamerikanska marknaden. Enbart Weider History Group ger ut följande titlar:

America's Civil War
Civil War Times
MHQ
Military History
Vietnam War
World War II
Armchair general.

Utgivningstakten av tidningen är 6 nr/år.

tisdag 19 maj 2009

Fossilfynd tros vara försvunnen länk mellan apa och människa

En 47 miljoner år gammal apa avslöjar länken mellan apa och människa, hävdar norska forskare.
Intressant, men det finns inte en ensam sådan länk, skriver brittiska The Times i en kommentar.

Den gamla lemurliknande apan "Ida" har blivit en världskändis.

- Detta är som att hitta Noaks ark. Fossilet kommer att bli bland dem som avbildas i läroböcker de kommande hundra åren, säger forskningsledaren Jørn Hurum enligt DN.

Ida är enligt uppgift det äldsta skelettet av en apa som hittats, och fyndet är därför en viktig pusselbit i kartläggningen av människans utveckling. Dessutom stärker fyndet Darwins evolutionsteori (som om det inte fanns tillräckligt med bevis i naturen).

En imponerande aspekt av detta fynd är hur stort genomslag detta fynd har fått i internationell press. Ligger det en skicklig PR-byrå bakom? Kolla till exempel in fyndets egen hemsida.

Aftonbladet har talat med några svenska experter.

BBC har film och mer text.

Blogglänk med fler länkar.

Den vetenskapliga rapporten har publicerats i onlinetidskriften PloS ONE.

SvD.

måndag 18 maj 2009

Ny bok om Kleopatra

DN ger antikvetaren Allan Klynne fina vitsord för sin nya bok "Kleopatra. Liv och legend" (läs recension).

"Klynnes bok växer ut till en färgstark rundmålning över denna laddade epok i Roms historia, från år 60 till 30, då inbördeskrigen tog knäcken på den fyrahundraåriga republiken och dränkte riket i blod. Han ger oss en rad livfulla porträtt av Kleopatras far, Caesar, Antonius och den slutlige segerherren i hela dramat, Octavianus, sedermera kejsar Augustus, för att bara nämna några," skriver Anders Cullhed.

Provläsning finns på Adlibris.

söndag 17 maj 2009

Om Norges nationaldag

Grattis Norge!

I går sopade de hem segern i eurovision song contest. I dag är det 17 maj och följaktligen Norges flaggviftande nationaldag.

Vad är det då som firas?

Jo, den 17 maj 1814 undertecknades Norges grundlag, Eidsvollförfattningen. I samband med detta valdes även Danmarks kronprins Kristian Fredrik till norsk kung.

Självständigheten blev dock kortlivad. Redan samma år tvingades Norge acceptera de svenska kraven på norsk-svensk union (till stor del på svenska villkor). Norge fick behålla sin grundlag, men Sveriges kung Karl XIII blev kung också i Norge.

Nästa gång Norge blev självständigt var 1905, och landet har så förblivit sedan dess, frånsett åren av tysk ockupation under andra världskriget.

SvD har för övrigt ett bildspel från Norge i dag.

lördag 16 maj 2009

Walkman fyller 30 år


Tidig Walkman-modell (Foto:Wikimedia/Esa Sorjonen)

Det är 30 år sedan Sony lanserade den banbrytande portabla musikspelaren Walkman, skriver brittiska Daily Mail.

Dags alltså att summera walkmannens historia så här långt. En del är säkert glada över att kunna lyssna på musik på bussen, tåget, löprundan etc. Dock inte A N Wilson på Daily Mail, som skriver så här:

"Music used to bind us together, whether we liked classical music at concerts, or whether we enjoyed the sort of light pop played on the radio. It still does so to a much greater extent than anything else in our divided society. But the phenomenon of plugging in earbuds removes the social element from musical enjoyment."

Läs artikeln här.

Aktuell historia om Moskva

I kväll avgörs Eurovision-festivalen i Moskva.

Men vad vet du egentligen om Rysslands huvudstad?

  • Man hör ibland att Karl XII, Napoleon och Hitler samtliga försökte erövra staden men misslyckades. Det är inte sant. Napoleon lyckades faktiskt inta staden, men inte lyckades han besegra Ryssland för det... Han fick vända hemåt igen utan att ha nått ett avgörande, och det var under återtåget som det gick fullständigt åt tokpipan för den franske kejsaren.

  • Moskva intogs drygt två hundra år tidigare av en annan fältherre, dock betydligt mindre känd: 1610 marscherade svensken Jacob De la Gardie in i staden med sina styrkor.

  • 1712 flyttades huvudstaden till St Petersburg, som Peter den store grundat och ödmjukt döpt efter sin namne, aposteln Petrus (Sankt Peter).

  • 1918 flyttade bolsjevikerna tillbaka huvudstaden till Moskva, trots att det var i Sankt Petersburg (som då bytt namn till det mer ryskklingande Petrograd) som revolutionen startat. Anledningen var att Sankt Petersburgs läge ansågs för utsatt för hot utifrån (och inifrån - efter revolutionen kastades Ryssland in i ett långt och utdraget inbördeskrig).

40 000 år gammal skulptur hittad i Tyskland

Venus-skulptur äldst hittills, rapporterar SvD: "En skulptur föreställande en kvinna med enorm byst, stor stjärt och överdrivna genitalier har hittats i en grotta i Tyskland."


Foto: H.Jensen (c) Tübingen Universität

Professor Nicholas Conard vid Tübingen-universitetet i Tyskland menar att det kan röra sig om någon sorts pornografisk skulptur, även om det är långt från säkert. Tydligen har man i grottan även funnit ett stenföremål som tros ha varit en sexleksak. Vilka som har mest och bäst fantasi - arkeologerna eller de förhistoriska folken - är inte helt klart.

300 år gammalt skrivbord hittat

Drottning Hedvig Eleonoras mer än 300 år gamla skrivbord har hittats i Skåne, rapporterar SvD som i sin tur hänvisar till SVT. Skrivbordet är speciellt eftersom det överlevde branden i slottet Tre kronor 1697.
"– Det finns bara två kända föremål som räddades från branden. Det är drottning Kristinas silvertron och det är Hedvig Eleonoras skrivbord, meddelarKnut Knutson vid Uppsala Auktionskammare som ska sälja skrivbordet .
– Det är ovärderligt och för Sverige är det en sensation, tillägger Knutson.

Jaha, om säljaren påstår att det är ovärderligt, då får man väl lite på det... Eller? Kanske vore läge att fråga någon utomstående bedömare, någon?

fredag 15 maj 2009

Magnus Ladulås i troligt DNA-test

Magnus Ladulås ska DNA-testas, rapporterar Dagens Nyheter. Syftet är att egentligen att komma hans far, Birger jarl, lite närmare på spåren. Magnus Ladulås är begravd i Riddarholmskyrkan i Stockholm (den första kung som begravdes i Stockholm). Birger jarl är visserligen känd som Stockholms grundare, men hans gravplats finns (troligen) i Varnhems kyrka i Västergötland. Och nu hoppas forskarna alltså att en gång för alla kunna slå fast om det är den mytomspunna riksbyggaren som vilar där.

Bonnie & Clyde

Det är 75 år sedan Bonnie & Clyde sköts ner av amerikansk polis. Gangsterparet fascinerar än, skriver Dan Zak på Washington Post.

Historien om Bonnie & Clyde är i mångt och mycket en berättelse om hur svårt amerikansk polis hade att samordna sina insatser. Genom att förlägga sina rånturnéer i flera olika delstater kunde Bonnie Parker och Clyde Barrow flera gånger skaka av sig sina förföljare. En aktuell fråga i dagens globaliserade samhälle - med krav på globala lösningar.